#PosełGotuje – zupa szczawiowa z jajkiem! 

Dzień dobry kochani! Pora na kolejny przepis z serii #PosełGotuje. Jak maj to oczywiście zioła i szczaw. Szczaw zbierałem w okolicy mojego domu, gdzie dawniej na polach ogrodnicy mieli swoje zielarnie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną szczawiową mojego autorstwa! Podzielcie się na moim Fanpage’u na Facebook’u efektami i koniecznie napiszcie jak smakowało!

Przepis na zupę szczawiową:
Porcja na 5 osób:

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka lub pęczek natki pietruszki,
  • 10 dkg selera lub naci selera,
  • 1-2 gałązki lubczyka,
  • zielona część pora,
  • dwie solidne garście szczawiu z łąki lub pęczek szczawiu ogrodowego,
  • łyżka masła lub margaryny,
  • Przyprawy – sól, pieprz w ziarenkach 10 szt., ziele angielskie 5 szt., liść laurowy 2 szt., pół łyżeczki cukru,
  • Śmietana do zupy w zależności od upodobań,
  • 10 jajek najlepiej wiejskich.

Zaczynamy od przygotowania bulionu – do garnka około 4 litrów wlewamy 2,5 litra wody wrzucamy obrane i pokrojone warzywa oraz pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe – (uwaga bulion możemy ugotować na kości najlepiej schabowej). Szczaw który nazbieraliśmy na łąkach lub taki ogrodowy dokładnie myjemy i osuszamy, kiedy bulion kończy się gotować około 1,5 godziny, na patelni roztapiamy masło lub margarynę, wrzucamy szczaw i przesmażamy około 5 minut, często mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie przekładamy do naszego bulionu i gotujemy jeszcze razem około 10 minut, doprawiamy według uznania, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy kroimy na cząstki, nakładamy na talerz po dwa jajka, zalewamy zupą i ewentualnie posypujemy delikatnie koperkiem, jeśli ktoś lubi.

Widzicie już wiosnę na talerzu? Życzę smacznego i do zobaczenia za tydzień.

Ostatnie wpisy