#PosełGotuje – Tort z bitą śmietaną i owocami 

Dzień dobry kochani! Nie zawsze mam czas, aby ugotować coś dla Was w niedzielę. Właśnie dlatego dziś przepis na tort z bitą śmietaną i owocami, który miałem okazje wykonać kilka dni temu dla Zuzi, która obchodziła swoje 4 urodziny. Zuzia bardzo często pomaga mi w kuchni w przyrządzaniu przepysznych dań dla bliskich i przyjaciół. Poniżej znajdziecie przepis na tort, który wykonujemy całą rodziną od lat na każdą uroczystość!

Tort z bitą śmietaną i owocami

Przepis na najlepszy biszkopt pieczony bez użycia proszku do pieczenia. Jego puszystość jest uzależniona od „jakości” ubicia ciasta. Polecam! Warto spróbować, więcej nie będziecie dodawać proszku do pieczenia do waszych ciast biszkoptowych.

Ciasto – przepis na tortownicę 23-25 cm.:

  • 5 wiejskich jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml., a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej zostawiając w foremce, należy pamiętać że boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.  Z dobrze wystudzonego, najlepiej na drugi dzień ściągamy wierzchnią „skórkę” i kroimy na 3 – 4 blaty.

Bita śmietana:

  • 1 litr słodkiej śmietany 30% lub 36%,
  • serek mascarpone 0,5 kg.,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • owoce sezonowe TRUSKAWKI!
  • 2 pomarańcze

Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na średnich obrotach mikserem, kiedy śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i możemy zwiększyć obroty. Na koniec ubijania, śmietana już jest wtedy bardzo gęsta i puszysta dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Wyciskamy sok z pomarańczy, układamy pierwszy przekrojony blat na paterze, skrapiamy sokiem, wykładamy warstwę śmietany w którą możemy „powciskać” pokrojone truskawki. Przykładamy kolejny blat, który nasączamy i wykładamy kolejną warstwę bitej śmietany i tak czynimy z kolejnymi blatami. Na koniec całego torta wokół otaczamy bita śmietaną, boki można obsypać wiórkami kokosowymi. Górę torta przyozdabiamy według własnych fantazji, ja osobiście polecam dużo owoców sezonowych!

Jak widzicie poseł nie tylko gotuje, ale też czasami piecze 😉

Ostatnie wpisy