#PosełGotuje – Schab w maślance z warzywami 

Dzień dobry kochani! Dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszny schab w maślance z warzywami. To wyśmienite danie główne, które sprawdza się również na zimno do kromki kruchego, świeżo pieczonego chleba! To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis. Koniecznie dajcie znać czy Wy również staliście się fanami tego przepisu!

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 2 litry maślanki
  • 5 marchewek
  • jedna pietruszka
  • jeden nieduży por
  • pół białej części selera
  • śmietana 30% (duży kubeczek)
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. W garnku zagotowujemy 2 litry maślanki. Do gotującej się maślanki wrzucamy schab w całości i gotujemy około jednej godziny i piętnastu minut. Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy je na tarce do warzyw z grubymi oczkami, a pora kroimy na cztery i w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, następnie wsypujemy warzywa wszystkie w jednym momencie. Podlewamy je delikatnie wodą, solimy. Dusić należy je około 15 minut, aby należycie zmiękły. Dodajemy do nich śmietanę, na wolnym ogniu redukując jej ilość. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab po ugotowaniu wyciągamy, kroimy w cienkie plastry. Pokrojone plastry podajemy razem z warzywami. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Życzymy smacznego!

Ostatnie wpisy