#PosełGotuje – Kremówka cioci Jadzi  

Dzień dobry kochani! Po dłuższej przerwie witam Was w te słoneczną niedzielę przepisem na kremówkę cioci Jadzi! To idealne ciasto do popołudniowej kawki. Poniżej znajdziecie przepis. Mam nadzieję, że to ciasto stanie się Waszym ulubionym. Życzę spokojnej, smakowitej niedzieli!

Kremówka cioci Jadzi!

Ciasto:

  • 50 dkg. mąki,
  • 40 dkg. masła,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

UWAGA! wszystkie produkty powinny być bardzo zimne!

Mąkę wysypujemy na stolnicę (3 szklanki), dodajemy sól, pokrojone masło i intensywnie siekamy tasakiem. Po dokładnym posiekaniu, dodajemy jajka i wodę, szybko zagniatamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z porcji rozwałkowujemy na blaszczce, wcześniej podkładając papier do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. UWAGA! Najlepiej piec na blaszce, która nie ma jednej ścianki, ponieważ ciasto wychodzi bardzo kruche. Kiedy upieczemy jeden placek i włożymy drugi warto wziąć się za przygotowanie kremu.

Krem:

  • 1 litr mleka,
  • 5 jajek,
  • 3/4 kostki masła,
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 cukry waniliowe lub wanilia,
  • około 3/4 szklanki cukru w zależności jak kto lubi.

Mleko wlewamy do garnka i wstawiamy na kuchenkę do zagotowania, odlewając szklankę do miski, do której wbijamy 5 jajek i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko to dokładnie mieszamy tzw miotłą, aby nie było grudek. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy na gotujące mleko i intensywnie mieszamy, gotujemy podobnie jak budyń. Ściągamy nasz budyń z kuchenki dodajemy pokrojone masło, cukier waniliowy oraz cukier zwykły, mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykładamy gorący budyń na jeden placek, następnie przykrywamy drugim, posypujemy obficie cukrem pudrem i kroimy na porcje. Ciasto jest naprawdę kruche i przypomina lekko francuskie, co powoduje że przy krojeniu jest łamliwe, dlatego najlepiej pokroić jeszcze ciepłe.

Życzę smacznego!

Ostatnie wpisy